Wednesday, October 1, 2014

Малинено червена жилетка

В началото на годината реших, че имам нужда да си ушия повече дрехи. Има нещо в това да си шиеш сам – доставя ми далеч по-голямо удоволствие от това да отида и да си купя поредния парцал, който ще сложа два пъти и толкова. В резултат на това се сдобих с няколко скроени неща – жилетка, панталон, пола, две блузи. Тогава успях да ушия само двете блузи. По-късно през лятото направих и панталона. Най-накрая, 8 месеца по-късно, сглобих и жилетката.



Моделът е на Burda от миналата година (ноември, 2013). В списанието препоръчват да се избере плетиво, за да пада тежко и да обгръща тялото добре. Аз се спрях на вълнено букле, което не е точно плетиво, но върши работа. В интерес на истината до оранжевото бие се стигна, защото не ми стигна малиновия цвят. Първоначално купих около 1.70 м от червеното, такова парче плат беше останало в магазина. Скроих двете предници, гръб и ръкави и установих, че не ми достигат 25 см за бието. Върнах се в магазина и трябваше да измисля нещо на място. Оранжевото беше идеален вариант (за мен).

Тази жилетка се шие лесно и бързо. Ръкавите са стандартни реглан ръкави – състоят се от две парчета всеки – предно и задно. Предните парчета се зашиват за двете предници, а задните – за гърба. След това внимателно се причакват двете предници към гърба, започвайки от рамената. Така частично сглобена, жилетката е удобна за подготвяне на ръкавите за подгъв – с ютията се прави 2.5 см подгъв. Дрехата се досглобява – започва се от единия край и ръкавът и страничният шев се затварят наведнъж. Операцията се повтаря за другата страна. След това ръкавите се подгъват на машина. Аз използвах по-едър декоративен зиг-заг.

За бието са необходими три парчета, отрязани по ширината на плата, с ширина 6 см. С ютията се прегъват наполовина по дължина. Две от парчетата се съединяват и шевът се позиционира в средата на гърба. Започвайки от лявата страна, бието внимателно се тропосва върху предницата. Общата дължина на бието, измерено по дрехата, беше с около 25 см по-дълга от общата дължина на двете парчета. Затова трябва да се добави и трето парче. Предпочетох да направя гърба от едно цяло парче и оставих съединителните шевове да съвпадат със страничните на дрехата. Същото се повтаря и за дясната страна. Така тропосано бието се приглажда с ютия и след това с декоративния зиг-заг се зашива на машина.

Като финал направих и една оранжева брошка, която да бъде допълнителен акцент към иначе доста обикновената кройка. И, voila, жилетката беше готова!


Сега като се замисля много си падам по комбинацията малинено червено с оранжево. Толкова много, че се сдобих е една плетена и една шита жилетка в тази комбинация. Първата изплетох миналата есен и е оранжева с тъмно малинено бие, скоро ще споделя и нея.

Друг вариант за брошка. 


Така се „разших“ миналата седмица, че освен настоящата жилетка, уших един официален тоалет за сватба – рокля и сако, още една жилетка и още няколко дребни неща. Рядко ми се случва да успея да направя толкова неща наведнъж, но когато ми се случи, е страхотно. 

No comments:

Post a Comment