Tuesday, October 28, 2014

Елфи

Днес искам да споделя една от другите си страсти – шиенето на кукли. Не знам как някои хора успяват да правят само едно нещо – било то кукли, пачуърк, чанти, плетки. Аз не мога да се привържа само към една идея, обичам промените. Ако ме накараш да правя само кукли, ще избягам с писък. Но има време в годината, когато желанието за кукли се заражда с пълна сила. И това време настъпи.


С куклите започнах преди няколко години. В началото не знаех кои са моите кукли и опитвах различни неща. Така се появиха първите Валдорфски кукли, първите Тилди и първите примитиви.  Към всяка от тях подхождах с огромна страст и желания да я направя на мига. С течение на времето някои модели отпаднаха, други се развиха. Този дълъг процес на проби и грешки беше необходим и много полезен. Но не мислете, че е приключил, не вярвам да свърши някога. Непрекъснатото движение е част от мен и продължавам да търся. Но вече знам кои са ми любимите неща в една кукла.

Първо, тя трябва да е от естествени материали, за да е приятна на допир и да не се превръща в електрическа змиорка от статично електричество. Единственото изкуствено нещо в повечето кукли е пълнежът (силиконов пух) и някои от декорациите. Валдорфските кукли се пълнят с чиста вълна, но за тях по-късно.

Второ, определено предпочитам така наречените примитиви. Те са най-различни като вид и форма, но на мен много ми допадат недодяланите им личица. Правя-струвам, дори когато се опитвам да направя нещо друго, се получава примитив. Всичко останало ми изглежда прекалено натруфено. Това не означава, че не харесвам изпипаните кукли на други автори, напротив, просто това не е моят стил.

И трето, винаги поставям безопасността на детето на първо място. С тази цел частите на куклите са пришити здраво към тялото. Куклите за най-малките нямат дребни елементи като копчета и свалящи се дрехи, а когато е възможно, съветвам хората коя кукла е подходяща за възрастта на тяхното дете.

И така, искам да споделя идни от най-любимите си модели - елфите на Тилда. Те започнаха като обикновени елфи с пижами, но отидоха доста по-далеч. Всяка година по това време обичам да шия елфи. Явно сезонът предразполага. И всяка година те стават по-различни от предишната. 

2012 г. 



2013 г. 

Тази колекция беше под надслова "Заедно сме". 







Началото на 2014 г. 



Следващите две кукли са ръчно тонирани с кафе. 

Учителката


Адвокатът


Стопанинът на къщата


Стопанката



Коледни елфи 


Тази също е ръчно тонирана с кафе.


Тези последните бяха направени специално по поръчка на една мила дама, която искаше куклите да приличата на нейното семейство. 

Следва зимата на 2014...

No comments:

Post a Comment