Monday, November 3, 2014

Въжени панери

От дълго време имам нужда от панери за съхранение на вещи, но по една или друга причина все отлагам това на заден план. Ако и при вас е така, четете нататък.

Миналата седмица попаднах на различни начини за направата на такива панери и кошове. Техниките са наистина много – плетени на една кука, на две игли, шити с игла или на машина. Общо-взето има за всеки вкус и сръчност. Така се развълнувах, че нямах търпение да пробвам всички начини.

Понеже винаги се опитвам да направя нещо по най-лесния начин, ако мога да зашия нещо на машина, не го шия на ръка. Затова съвсем неслучайно първите панери, които направих бяха на машина. Идеята дойде от един чудесен задокеански блог. Много цветен, пълен с живот и страхотни идеи. Техниката съм го виждала и преди, но панерите на Алиса ме плениха веднага. 

Самата идея е много проста и панерите се правят наистина лесно. Необходимо ви е памучно или друго въже и да сте настроени на експериментална вълна.Преди да започнете настройте машината на по-едър зигзаг. Краят на въжето се навива на кръгче, крачето на машината се поставя отгоре, иглата се забива в плата, хващат се двата конеца с дясната ръка и внимателно се започва. Така, с бавен ход на машината, въжето се зашива в кръг, като бодът хваща и предходния ред. Когато дъното стане достатъчно голямо, с лявата ръка го държите под ъгъл спрямо крачето, за да образувате преход към стените на панера. В зависимост от формата която искате, ъгълът се променя. Така шиете докато постигнете височината, която искате. Ако искате дружки, извадете панера от машината и отбележете мястото на дръжките с карфици. После шийте до първата карфица, отпускате достатъчно дълго въже за дружка, шиете само върху него, и съединявате отново при другата карфица.  После добавяте 1-2 допълнителни реда, за да уякчите дръжките.

Възможностите са неограничени – може да направите малки или големи панери, симетрични или не, с дръжки или без. А още по-хубавото е, че всеки панер е различен.

Този беше първият. 


Този беше вторият. 


И ми остана малко въже и за този.


Вървят чудесно в комплект от две... 


... или от три...


Такива панери може да си направите от всякакво въже или парцалени остатъци. Аз използвах памучно въже с дебелина 5 мм  и обикновена машинна игла. От време на време сменях и долния, и горния конец, за да постигна цветен ефект. Но това не е задължително, може конецът да подхожда по цвят на въжето или да е в един контрастен цвят. Важното е да ви харесва на вас. 

Имат най-различни приложения като декорация, събиране на дребни вещи и монети, плодове и зеленчуци, бижута, дори шапка, както предположи моят съпруг:) Перат се лесно в пералня и са практически вечни. 

No comments:

Post a Comment