Wednesday, September 3, 2014

Как да си направим бутониери за сватба сами - Рози

Ако искате да си направите сами бутониерите за гостите, но не знаете как, четете нататък. Ще ви покажа как сами да си ги направите за нула време и почти без пари. 


  • Преценете какъв тип бутониери искате. Хубаво е те да съвпадат по стил с останалите елементи от сватбата – стил, украса, елементи, букет на булката и пр. Ако държите на естествените бутониери, вариантите са много – живи или сухи цветя, билки, треви, дори сухи пръчки.
  • Определете броя на хората, на които искате да сложите бутониери – всички гости или само малка част от тях, обикновено най-близките хора.
  •  Преценете дали искате бутониерите да са еднакви или да се различават. Например, младоженецът е с по-различна бутониера. Ако сте се спрели на рози, за него нека розите са три, а аз останалите по една. Направете и бутониерите на кумовете малко по-различни от останалите.
  •  Снабдете се с материали – цветарско тиксо, тел, карфици, панделки, тюл или други елементи, които искате да добавите.
  • Предварително проверете с какви цветя ще разполагате в периода около сватбата и си определете бюджет. Разбира се, в днешно време може да имате почти всяко цвете, което искате в даден момент, но това ще ви струва определена сума. Фокусирайте се върху това което е важно за вас, а не това, което трябва да направите според другите. За мен важното беше да имам бутониери от истински цветя и да си ги направя сама. Така делегирах по-маловажните неща на други хора и си отделих време за правене. Имайте предвид, че това е малко пипкава работа и иска практика. Хубавото е, че почти всеки може да се справи, стига да се упражни малко. Така че определете приоритетите си и действайте.
  •  Задължително си купете предварително малко цветя и направете десетина бутониери. Запомнете времето, което ви е необходимо. Така ще придобиете опит, ще видите дали наистина ви харесва да го правите и ще сте наясно с проблемните места. Ако не ви хареса крайния резултат, няма страшно – опитайте нещо друго, сега е времето за експерименти. Ако смятате, че няма да се справите сами, обадете се на майка си, сестра си или някоя приятелка, която да ви помогне. Хем е по-забавно, хем е по-бързо. Направете й предварително един инструктажJ и не се вторачвайте в детайлите. Перфекционизмът е вреден.
  • Ако се чудите как да прецените горе-долу колко време да заделите, спомнете си колко време ви отне направата на 10 бутониери, разделете го на 10 и числото умножете по броя на гостите. Така ще получите приблизителното време,  необходимо за всичко. Имайте едно наум обаче и отделете повече време за всеки случай.
  •  В деня преди сватбата купете цветята и зеленината, всичко друго трябва вече да го имате. Сложете всичко пред вас на масата, направете си едно кафе и действайте!

При мен нещата протекоха по следния начин. Подписването в ритуалната зала беше десетина дни преди църковната церемония.  Самото подписване беше в събота следобед и присъстваха много малко хора. Това ми позволи да купя цветята и на направя бутониери за всички плюс букет за мен същия ден. С пазаруването на цветята ми отне около 3 часа. Удоволствието беше голямо!

За църковната церемония беше по-сложно. Гостите бяха към 110 и церемонията беше на обяд. Затова с майка ми направихме всичко предния ден. Отне ни около 6 – 7 часа да купим цветята и да направим два букета и бутониери за всички. Майка ми се справи почти сама с бутониерите, докато аз редях двата букета за мен и кумата. Предварителната тренировка много ми помогна, вече знаех какво трябва да правя и не се суетяхме много.

Ето какво направихме стъпка по стъпка! Аз исках много цветен и богат букет, затова си избрах разноцветни рози, ранункулус и зеленина. За бутониерите сложихме само рози и зеленина, защото са по-трайни. Купихме цветята сутринта на предния ден. Както двайсетина саксии цветя за украса на масите, но това е друго.

Цветята




  • Подрежете дръжките на розите с дължина от 9-10 см. Това ще ви позволи да съхраните цветята във вода и непосредствено преди сватбата да ги подрежете до необходимата дължина.
  • Вземете една роза с малко зеленина по свой вкус и я увийте стегнато с цветарско тиксо. То ще запази дрехите на гостите чисти. Готово!
  • Ако искате допълнителна украса, вържете панделка върху дружката. Тя ще задържи тиксото и няма да позволи на букетчето да се разпадне.
  •  Подредете цветята в съд с малко вода и съхранявайте в хладилника.  Поздравления! Направихте си сами чудесен аксесоар и спестихте доста пари. 
  • В деня на сватбата подредете бутониерите в красива кошница и ги дайте на някой да ги закачи на гостите. Всички се радват като деца на такова внимание. А това на мен ми достави огромно удоволствие!



Ако сте в София, вашето място за пазаруване е борсата за цветя на пазара „Димитър Петков“, между улиците „Пиротска“ и „Цар Симеон“. Оттам може да си купите всичко необходимо – цветя, зеленина, допълнително материали. Идете рано, защото хубавите цветя свършват бързо. 

No comments:

Post a Comment