Thursday, December 4, 2014

Коледен маратон - Ден 4. Венец от прежда


Привет от мен! Вече е четвъртък и е време за поредния ни коледен пост. 

Кое е едно от първите неща в украсата за Коледа? Венецът на входната врата разбира се! Обичате ли коледни венци? Аз обожавам! Тази година успях да го направя достатъчно рано, за да ни радва през целия месец до Коледа.

Замисляли ли сте се защо поставяме венци за украса? Венецът символизира безкрайността на живота. Кръгът няма начало и край, точно както и Вселената. Поставяйки венец на вратата си, ние показваме, че очакваме празника с нетърпение. Надяваме се венецът да ни донесе радост, късмет и добрини.  Освен на входната врата може да го поставите и над камината, на стената в кухнята или над дивана, т.е. навсякъде, където пожелаете. А защо да се ограничаваме само до един венец?

Венците могат да бъдат направени от различни материали – естествени или изкуствени. Аз лично предпочитам естествените. Идеята, която ви предлагам днес също е такава – венец, направен от топки от вълнена или памучна прежда.

За целта определете цветовата гама и подберете преждата. Всякаква останала прежда ще ви свърши работа, не е нужно да купувате специално за този проект. Подгответе няколко стари вестника за пълнеж на топките и парче тел за основата.

Определете колко голям искате да е венеца и от тел направете окръжност със съответната големина. Това ще е основата за закрепване на топките.

Вземете парче вестник и го смачкайте хубаво. Започнете да навивате равномерно прежда отгоре като непрекъснато променяте посоката.  Навивайте докато покриете изцяло вестника и се оформи топка. Отрежете и подпъхнете края на конеца под останалите. Най-лесният начин за моделиране на размера на топката е количеството хартия, което слагате. Сложете повече за по-голяма топка и по-малко – за по-малка. Същото нещо може да постигнете и само от прежда, но кълбото е доста по-тежко от топка от хартия, пък отива и много прежда.

Ако искате, може с четка и разредено лепило да намажете всяка топка и да я оставите да изсъхне хубаво преди да продължите. Така топките ще станат по-здрави и няма да се развиват. Ако не ви се занимава с лепило, с игла и конец само пришийте края на преждата към топката.
По избор може да увиете теления венец с прежда. Определете как искате да са подредени топките и една по една ги зашийте върху телта. За да са здрави и да не се местят, зашийте всяка топка към телта и към двете съседни. Ако се налага, след като прикачите всички топки, доукрепете ги една към друга с няколко бода тук-там.

Друг вариант е просто да залепите топките една за друга, но преди да окачите венеца, изчакайте лепилото да изсъхне добре.

Освен на венец, топките могат да се окачат на елхата, на клончета във ваза или където се сетите другаде.

Толкова от мен за днес, надявам се идеята да ви хареса!



No comments:

Post a Comment