Friday, December 12, 2014

Коледен маратон - Ден 12. Туту или смешна тюлена пола

Здравейте, приятели!

Празниците наближават, а с тях и времето за парти, но имате ли подходящи дрехи за купон? Ако не, четете нататък.

Днес ще споделя една лесна идея за смешна тюлена пола или туту, както още я наричат. Миналата седмица един приятел ме помоли да направя смешна поличка, с която да се маскира като „момиче на късмета“J. Тъй като нямах много никакво време, трябваше да намеря най-лесния начин за създаването на това чудо на висшата мода. Нещата не ставаха по-лесни и от това, че а) той нямаше претенции за цвят и б) аз нямах точно идея какво ще правя. В крайна сметка една вечер след работа минах през магазина за платове и след 20 минути вълнение над подходящия цвят, се прибрах с 2.50 метра оранжев тюл. Това терзание явно доста ме измори, защото след това си легнах без дори да отворя плика.

На другата вечер, в далеч по-добро състояние на духа, извадих тюла и след час тутуто беше готово.

Какво е необходимо, за да си направите подобна пола.

Твърд или средно твърд тюл. Аз купих 2.50 м при ширина 1.50 м.
Панделка или ластик за талията. Или и двете.
Хастар, ако искате полата да не прозира.

Да започваме!
Премерете обиколката на талията, за която правите тутуто.

Опънете тюла на пода по дължина. Нормално той е сгънат на две (по дължина). Решете колко дълга искате да е полата и прегънете на още две. Ако разминете малко краищата на двата слоя ще получите повече обем.

Фиксирайте с карфици по дължината на тюла от край до край от прегъната страна.

Зашийте тесните страни на тюла една към друга. След това минете тегел с дебел конец с най-широкия бод на машината или на ръка. Издърпайте внимателно конеца, така че да направите набор. Набирайте докато дължината на набора стане с 2-3 см по-дълга от обиколката на талията. Вържете на възел двата конеца в двата края на тюла и разпределете набора равномерно. Премерете. Преценете колко дълга панделка ви е необходима и я зашийте внимателно върху набраната част на тутуто. Не забравяйте да оставите краищата по-дълги за връзване на полата. Готово!

Друг вариант е да наберете тюла да дължина с 15-20 см по-голяма от обиколката на талията. След това отрежете ластик по-къс с 5-10 см по-къс от обиколката на талията, зашийте двата му края един към друг. Прикрепете ластика равномерно към набраната част на полата и внимателно го зашийте на машина като го разпъвате, за да пасне към по-голямата дължина на тюла.

Недостатъци. При мен полата стана много прозрачна. За този случай това не беше важно, но ако искате да не прозира, купете си поне 5-6 метра плат и/или сложете подплата отдолу.
Вече сте готови да посрещнете Новата година със стил и смях.


Ваша Лисана

p.s. Очакваме снимки от "момичето на късмета".

No comments:

Post a Comment