Friday, November 28, 2014

Коледен маратон - премиера. Коледен календар

Здравей! Ето го и първият пост от поредицата „Коледен маратон - твоята Коледа в 24 стъпки“, в която двете с Деси от Sunday Bake Club ще ви покажем как се подготвяме за Коледа. 

И така, краят на годината наближава и нетърпението расте. Много хора избират да отбелязват дните до Коледа със специални календари. Въпреки че това не е българска традиция и може да не допада на всеки, е един забавен начин да си донесеш малко радост всеки ден. На английски ги наричат advent calendars, на български е възприето същото название – адвент календари или направо коледни календари. Но както и да ги наричаме, идеята им е една – 25 малки подаръчета отбелязват всеки изминал ден в очакване на Коледа. Подаръчетата могат да са хранителни – бонбони, вафлички, шоколад или подобни, както и пожелания или неща, които да свършиш в определения ден. По-долу ще намериш някои идеи.


От няколко години искам да направя  подобен календар и все закъснявам. Затова тази започнах подготовката от рано.

Календарът може да е направен от плат или хартия, да са просто опаковани подаръчета в кутия, че даже и малки вързопчета, закачени на въже. Идеи разни, за всеки вкус по-нещо. Аз се спрях на платнения вариант. После прехвърлих платовете вкъщи и установих, че тази Коледа ще е в бордо, тъмно синьо, лилаво и оранжево. Не е нужно всичко да е в сребристо, златно и зелено, нали?

Да започваме.

Първо трябва да решиш колко голям календар искаш. Както и с каква форма. Аз исках нещо компактно, затова се спрях на размери около 60 на 60 като си оставих възможност за коригиране на размера според необходимото място за джобчетата.


  1. Започни с памучно парче за основа с размери 70 на 80 см. Хубаво е отдолу да добавиш някакво подлепващо или вата, за да е по-здраво и да не увисне като сложиш подаръчетата в джобовете.
  2. После нарежи 25 правоъгълни и квадратни парчета за самите джобове с произволни размери. Само имай предвид, че трябва да оставиш по 1 см резерва от всяка страна. Ако тази хаотичност не е в стила ти, просто си избери размер и ги изрежи еднакви.
  3. Подгъни единия край на всяко парче 1 см навътре с ютията. Измини лицев тегел на на машината. Това  е горната част на джоба.
  4. Пак с ютията подгъни останалите три страни 1 см навътре. Ако искаш да изглежда по-небрежно, може да пропуснеш тази стъпка и да зашиеш джобовете със зигзаг към плата.
  5. Към всеки джоб може да добавиш малка декорация. Аз нарязах малки квадрати и правоъгълници от останали парчета плат и филц. За да не става прекалено пъстро, си избрах 4-5 подхождащи си цвята.
  6. Заший декорацията по произволен начин върху всеки джоб.
  7. Постави основата върху маса и аранжирай джобовете върху нея. Прикрепи ги с карфици. Не забравяй, че основата е от 2 слоя – памучен плат и вата/подлепващо, така че внимателно прикрепи джобовете към двата слоя. Аз оставих повече място от горната страна за закачване (виж по-долу), но ти можеш да ги наредиш по твой вкус.
  8. Внимателно заший всеки джоб като правиш малка затяжка в началото и края на шева.
  9. След като всички джобове са зашити, изглади и виж дали е необходимо да поизрежеш част от основата, за да се върне към правоъгълния си вид.
  10. Реши как искаш да номерираш джобовете. Ако искаш, не е задължително да имат номера. Може да ги оставиш и без и всеки ден да си избираш произволен джоб. Аз използвах дървени печати и текстилна боя. Нарочно ги оставих по-бледи, за да изглеждат като избелели.
  11. Време е да решиш как искаш да окачиш календара. Аз се спрях на дървена пръчка затова трябваше да направя канал в горната част на календара.
  12. Огледай работата дотук и прецени какъв да е крайния размер. Ако трябва, изрежи излишния плат.
  13. Отрежи памучно парче плат за гърба и постави двете парчета (гръб и предница) с лице едно към друго. Заший горния ръб. Ако искаш да направиш канал като мен, остави по 2 см разстояние от горната страна на двата странични шева. Заший останалите страни, като оставиш достатъчно голям отвор от долната страна, за да обърнеш календара налице.
  14. Обърни, внимателно избутай ъглите навън и изглади.
  15. Измери и отбележи 2 см от горната страна (канала за пръчката). Измини тегел по отбелязаната линия и продължи по останалите 3 страни. При мен тези тегели са около 2 мм от края на плата. 
  16. Постави пръчката в канала и вържи канап или вълнена прежда в двата и края. Сега остава само да напълниш джобовете с подаръци.


Не беше трудно, нали?

А, ето и няколко идеи с какво да напълниш джобчетата:


Аз избрах да ги напълня с украса за елхата. Скоро ще споделя повече подробности. 

Весела Коледа!

Аз избрах да ги напълня с украса за елхата. Скоро ще споделя повече подробности. 

Весела Коледа!




No comments:

Post a Comment